We tellen weer af. Het jaar 2017 is weer bijna afgelopen en voor iedereen vast weer een jaar waarin het nodige is gebeurd. In de top 2000 staat nog steeds de Bohemian Rhapsody op nummer 1! Vanuit de gemeente Eindhoven en Euroforum tellen we ook af naar het Beyond Data Congres op 29 maart 2018. De 9e editie alweer. De sprekers staan te trappelen en het programma proberen elke dag weer opnieuw te fine-tunen. We willen vooruit dat is duidelijk. Aan de andere kant willen we ook terugblikken naar dit afgelopen data-jaar.
Dé drie Barten
We hebben “onze drie Barten” gevraagd om te vertellen wat hun top drie is qua liedjes maar ook aangeven wat de drie aller beste data projecten waren. Aan de lezers van deze blog de vraag om een kleine analyse te maken van de muzieksmaak van deze heren en hun keuze van data projecten.
Bart Rossieau tilt Eindhoven met zijn vernieuwende ideeën naar een hoger niveau en is altijd in om te sparren over data en innovaties. Samen met zijn sprintmaster Jurriaan Souer geven ze vorm aan hun start-up en helpen de laatste tijd veel gemeenten op weg met hun verrassende design sprint aanpak. Tijdens het Beyond Data Congres is Shinotlabs aangesloten als partner van het event.
Hier komt in ieder geval zijn muziekkeuze en een top drie van zijn mooiste dataprojecten:
Here goes:
- The ballad of Dorothy Parker – Prince
- What’s going on – Marvin Gaye
- Blue in Green – Miles Davis
Gave data projecten en ontwikkelingen
… ook weer teveel om op te noemen! Een selectie:
Woonoverlast bestrijden
Woonoverlast kent vele gezichten. Hoe dan ook vormt het een directe bron van ergernis voor inwoners en is het heel voelbaar in tegenstelling tot grotere macro bewegingen. Illegaal kamerverhuur is een van de oorzaken van woonoverlast. Maar zoals meestal met illegaliteit os het niet zichtbaar. Samen met de gemeente Eindhoven hebben we een oplossing ontwikkeld die kamerverhuur (ook illegale) inzichtelijk maakt op een kaart en in verband brengt met meldingen van overlast (heatmap).
Sociale uitsluiting bij jongeren tegengaan
Een prachtig project waarin we met 7 verschillende (welzijns)organisaties en overheden samenwerken om door slim gebruik van data sociale uitsluiting bij jongeren tegen te gaan. Het mooie aan dit project is de maatschappelijke doelstelling en de samenwerking van meerdere organisaties. Ketensamenwerking in optima forma.
Ondermijnende criminaliteit
Ondermijnende criminaliteit is een steeds groter probleem. De overheid in het algemeen en gemeenten in het bijzonder hebben moeite om grip hierop te krijgen. Samen met een gemeente hebben we een oplossing ontwikkeld om met data het probleem zichtbaarder te maken en de gemeente te helpen om gericht in te grijpen.”
Dan is er nog een andere Bart!
Bart Rosseau uit Gent en in heel Europa een van de meeste bekende data-voorloper en filosoof. Het was even wennen om Bart en Bart met bijna dezelfde achternaam op de naam badges van het Beyond Data congres te zien rondlopen. Bart van de stad Gent is een veel gevraagd spreker, hij is in staat het publiek te betoveren met zijn wijsheden. Daarnaast is hij echt een van de data voorvechters en krijgt hij Gent in beweging.
Zijn Songs:
- The Sonics, ‘he’s waiting’
- Link wray, ‘Jack the ripper’
- Hound Dog Taylor, ‘let’s get funky’
Dataprojecten
…los van de EUGDPR een aantal trajecten waar wij betrokken zijn:
- Gent is gestart met Polivisu, een Europees project waar we de relatie tussen big data, datavisualisatie en beleid gaan onderzoeken.
- De lancering van hoeveelin stad Gent waar we data, trends en wijkverhalen interactief ter beschikking stellen
- Onze volgende Apps For Ghent, waar we in 2018 met satelliet data gaan werken. Kijk en laat je inspireren
En zoals Bart Brouwers aangaf: iemand moet de laatste Bart spelen
De derde Bart is Bart Brouwers, Hoogleraar Journalistiek en directeur van E52. Bart is overal waar de actie en innovatie in Eindhoven te vinden is en de laatste tijd kun je hem ook op de fiets volgen via Instagram. Met E52 brengt hij elke dag het nieuws voor innovatief Eindhoven.
Zijn top drie vanuit de ogen van een journalist is voor ons dan ook enorm interessant. Benieuwd ook wat zijn muziekkeuze zegt over zijn kijk op het leven.
“Drie liedjes? Hm, de keuze van vandaag is totaal anders dan die van morgen.
Bovendien: er zijn zoveel onvergelijkbare stijlen waar ik allemaal evenveel van kan genieten, dat het nog lastiger wordt. Dus neem mijn drie “all time favorites” vooral niet te definitief:
- Teenage Kicks – The Undertones
- Up the Bracket – Libertines
- Valerie – Amy Winehouse
Data-ontwikkelingen
…. ook daarvoor is een top-3 een crime!
Voor mij gaat het om de combinatie tussen 1) relevante data, 2) storytelling op basis daarvan, 3) aantrekkelijke visualisatie en 4) journalistieke (= maatschappelijke) waarde. Alleen als alle vier voldoende aanwezig zijn, komt het voor mij in de buurt van wat het moet zijn. The Guardian blijft hierin vooroplopen. Het laatste jaar zijn veel nieuwsorganisaties wel in de buurt gekomen (ook in NL), maar niemand die het zo consequent en goed doet als The Guardian. Mijn top3 heeft een voorbeeld, een overzicht en een speciale vermelding:
- Voorbeeld: NSA Files Decoded (2013)
- Overzicht: Data Journalism Tools; dit soort sites zijn er heel veel; het mooie is dat het journalisten (ook zonder data-ervaring) op gang helpt met de juiste tools.
- Speciale vermelding: LocalFocus is een bedrijf dat is komen bovendrijven in een jaarlijkse journalistieke startup-wedstrijd die ik mede organiseer: The Challenge. Het mooie is dat ze datajournalistiek echt toegankelijk hebben gemaakt op lokaal niveau. Allerlei nuttige datasets worden aangeboden, maar heel eenvoudig kun je je eigen sets eraan toevoegen. Het bedrijf is inmiddels de startup-status ontgroeid en ik durf wel te zeggen dat ze heel veel goede journalistiek hebben mogelijk gemaakt; en het zijn nog toffe gasten ook.
Heren, bedankt voor jullie medewerking. Tot ziens op het Beyond Data Congres 2018 en wie weet zullen we een van deze liedjes spelen!
Meer informatie over het Beyond Data Event 2018?
Bezoek de Beyond Data website