Wanneer ons paspoort verlopen is, gaan we naar het stadskantoor en laten we het verlengen. De gemeente heeft de informatie die hiervoor nodig is al in de computer zitten. Wij brengen een pasfoto mee (waarop we niet lachen), zetten een handtekening en laten een vingerafdruk nemen. Hoe lang duurt het voordat deze handelingen niet meer nodig zijn, dat de pasfoto direct van de fotograaf naar een centrale dataopslag gaat en dat een vingerafdruk via een mobiele telefoon doorgestuurd wordt? En heeft de overheid dan nog een rol?
Hoe zou de samenleving eruit gaan zien wanneer burgers controle en zelfbeschikking hebben over hun eigen data en alles zelf digitaal kunnen regelen? Wat is dan nog de rol van de overheid in deze maatschappij? Hoe kunnen burgers en overheid de snelheid van de veranderingen in de wereld en de steeds grotere ontwikkelingen in technologie bij blijven houden? En op welke manier zijn deze veranderingen positief voor de kwaliteit van ons leven?
Een kijkje in de toekomst met behulp van de Design Academy
Samen met een aantal collega’s van de Gemeente Eindhoven hebben we deze vragen gesteld aan tweedejaars studenten van de Design Academy. Het was héél leuk en tegelijkertijd spannend om deze frisse, non-conventionele persoonlijkheden door de traditionele gangen van de gemeente te laten lopen met allerlei vragen. ‘Hoezo willen jullie als overheid alles van mij weten? Kan mijn paspoort niet gewoon via de post gestuurd worden? Al die archieven kunnen nu toch al digitaal?’
Niet overal hadden ze meteen een antwoord op gekregen, dus hebben ze hun vragen meegenomen en zelf design oplossingen bedacht voor een toekomstige slimme samenleving in Eindhoven. Het doel was om radicaal het hele gemeentelijke digitale systeem opnieuw uit te vinden. Met deze doelstelling in hun achterhoofd hebben de studenten een jaar lang gewerkt aan allerlei vraagstukken rondom data, beleid en eigenaarschap van data.
En, wat kwam er uit?
Een grote verscheidenheid aan prototypes, visualisaties, statements en andere verbazingwekkende concepten. Een ‘love-intensifier-bench’ waarop goede gevoelens gedetecteerd en geïntensifieerd kunnen worden met behulp van licht. Een virtual reality bril waarin iedereen een eigen stad krijgt opgebouwd die op zijn dromen aansluit. Een workshop methodologie voor de burgers en de overheid om een service agreement rondom hun data aan te sluiten. Een AI simulatie waar data-profielen van voorbijgangers met elkaar botsen. Een TV-show waar iedere burger een directe stem krijgt. Een data-kerk. Een gigantische neus die niest als je naar alcohol of drugs ruikt. Elk project heeft een ander invalshoek, andere manier om naar de toekomst te kijken, andere vorm van expressie, andere boodschap naar ons, naar de overheid van nu.
Beyond Data Event
Met behulp van een kristallen bal van Design hebben we een kijkje in de toekomst kunnen nemen. We weten niet hoe het gaat worden, maar de ideeën en concepten van “Alternate Societies” brengen the future ineens dichtbij. Deze tentoonstelling zal te zien zijn tijdens het Beyond Data Congres 2018 op 29 maart in Eindhoven! Meer informatie over het event?
Bezoek de Beyond Data website
Geschreven door: Olha Bondarenko, CIO adviseur Gemeente Eindhoven